Start Salzkammergut Trophy 2016 - B-Strecke (Foto: Erwin Haiden)Start Salzkammergut Trophy 2016 - B-Strecke (Foto: Erwin Haiden)

Terugblik Trophy 2016

De tijd vliegt en de 19e Salzkammergut Trophy is alweer geschiedenis. De ondenkbaar geachte grens van 5000 deelnemers werd ruim overtroffen want in totaal stonden er exact 5222 rijders/sters aan de start die konden kiezen uit zeven marathonafstanden, de SCOTT Junior Trophy, de eenwieler-downhill of de allereerste eMTB-Trophy e-powered by Bosch. Het Trophy-Team bedankt alle deelnemers, alle meewerkende verenigingen en organisaties, alle grondeigenaren en bewoners evenals alle begeleiders en de trouwe sponsoren, en de meer dan 1.100 vrijwilligers. Zij hebben dit event in deze grootte mogelijk gemaakt!
Siegerehrung M40 der A-Strecke 2016 (Foto: Kurt Reiter)

Ramese Bekkenk behaalt 3e plek in de M40-categorie

Titelverdediger Andreas Seewald (Duitsland) heeft het weer geflikt!  Hij reed de Extreme-afstand in een ongelofelijke tijd van 9:48:12 en verbeterde daarmee zijn parkoersrecord van vorig jaar met meer dan twee minuten. Tweede werd de Oostenrijker Daniel Rubisoier in een tijd van 10:26:16. Net als vorig jaar eindigde de Tiroler Martin Ludwiczek (10:34:03) op de derde plaats.

Ramses Bekkenk (NL) kwam met zijn tijd van 11:31:00  op de 12e plaats in de totaalrangschikking en haalde daarmee tevens de derde plek in zijn leeftijdscategorie M40. De beide medefavorieten Wolfgang Krenn (Oostenrijk en Ondrej Fojtík (Tsjechië) kwamen na een technisch defect dit jaar helaas niet aan de finish.
Sabine Sommer bricht den Streckenrekord (Foto: Marc Schwarz)

Oostenrijkse zege bij de dames op de lange afstand

Na vijf jaar kon er eindelijk weer eens een Oostenrijkse zege worden bijgeschreven op de Extreme-afstand. Met een tijd van 12:21:50 gaf Sabine Sommer haar medestrijdsters geen enkele kans. Ze reed bovendien het parkoersrecord aan flarden door de recordtijd die Milena Cesnaková vorig jaar had gereden met maar liefst 28 minuten te verbeteren.

Katja Walz (Duitlsand) eindigde met een tijd van 13:11:59 op de tweede plaats terwijl de beide Tsjechische winnaressen van vorig jaar Milena Cesnaková en Jana Skrbková na respectievelijk 13:39:42 en 13:43:56 als derde en vierde de finish in Bad Goisern bereikten.

UEC Masters (Foto: Reiter Kurt)

EK UEC Masters tijdens de Trophy

De blauwe tricots van de Europese kampioenen bij de Masters werden dit jaar bij de dames in drie en bij de heren in zeven leeftijdsklassen verreden. De snelste tijd van alle dames die meededen aan het EK, werd gereden door Paulina Wörz (Duitsland). Deze dame uit de Oberallgäu kwam in de categorie Masters-1 na exact 3:55:25 uur aan de finish in Bad Goisern en had 10 minuten voorsprong  op de nummer twee Natalija Anderluh uit Slovenië.

Bij de heren werd Uwe Hochenwarter uit de Oostenrijkse provincie Karinthië met een tijd van 5:08:22 Europees kampioen bij de Masters-1. Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk Markus Schweiger en Norbert Mayer van het "Grafikeria Centurion racing-team". Als één na snelste EK-deelnemer kwam de Italiaan Georgy Dmitriev met een tijd van 5:19:39 aan de finish en hij veroverde daarmee de titel in de categorie Masters-2.
Start B-Strecke (Foto: Marc Schwarz)

Lokale held wint de B-afstand

De B-afstand was tijdens deze editie van de Trophy opnieuw een van de best bezette wedstrijden. Onder de 1038 starters waren ook 43 dames die de 119 km en 3848 hoogtemeters wilden overwinnen. Winnaar werd de lokale held Lukas Islitzer die de finish na 5:18:23 bereikte en meer dan 4 minuten voorsprong had op Ales Strnad uit Tsjechië. Plek drie werd bezet door Lennard Heidenreich uit Duitsland met een tijd van 5:31:47. De ex-professioneel biatleet Christoph Sumann reede met een scherpe tijd naar de 31e plek in de leeftijdsklasse M40.

Bij de dames reed de in Tirol wonende Duitse Andrea Böttger van de start tot finish aan de leiding. Ze kwam na 6:26:38 uur aan de finish. Irina Krenn uit Bad Goisern reed met een tijd van 6:36:19 naar de tweede plaats en Agnes Kittel (6:38:31) werd derde. De beste Nederlandse was Annemiek Van Bochove met een tijd van 7:51:08  op plek 14.
Einrad Downhill (Foto: Martin Bihounek)

AC Villanders domineert de Eenwieler-wedstrijden

Het Südtiroler Team AC Villanders domineerde de wedstrijden bij de eenwielers. Michael Rabensteiner won voor zijn broer Florian en de winnaar van vorig jaar Lukas Huber. Bij de dames won Laura Baumgartner voor de winnares van vorig jaar Vera Hofer en Sarah Baumgartne. Oostenrijks kampioene werd Cornelia Panozzo van de One Wheel Dragons en bij de heren was het Johannes Baumkirchner die de Oostenrijkse kampioenstrui mocht aantrekken.

De dag ervoor behaalden de broers Florian en Stefan Rabenberger de zeges bij de eenwieler-marathonafstanden. Op de 37,9 kilometer zegevierde Florian voor de Oostenrijkse kampioen Ben Soja en de Pool Maksym Siegienczuk. Broer Stefan won op de korte marathonafstand over 22,1 kilometer voor Gerald Rosenkranz. Bij de dames was de Duitse Jana Tenamberger de snelste op de 22,1 km-afstand. Zij werd gevolgd door Laura Baumgartner en Rebecca Wiedener. Oostenrijks kampioene werd Nicole Krenn.
eMTB-Trophy epowered by Bosch (Foto: Reiter Kurt)

eMTB-Trophy epowered by Bosch een groot succes

De eerste eMTB Trophy epowered by Bosch die in het kader van de Salzkammergut Trophy werd gehouden, was voor de 60 deelnemers een doorslaand succes. Het parkoers ging over een afstand van 32,5 kilometer en 1180 hoogtemeters.

Bij dit race-format werd overigens niet de tijd over de totale afstand gemeten.Twee steile beklimmingen en een uitdagende trail in het dal waren uitgekozen voor een tijdmeting. De totale tijd die de deelnemers over deze drie klassementsproeven nodig hadden, bepaalde de einduitslag.

Winnaar werd Michael Weiss voor Horst Kaindlbinder en Lin Pamminger. Bij de dames won Andrea Pamminger, gevolgd door Stephanie Erlacher en Christina Bloß.